- Öze Dönüş Hareketi
- Röportaj
- Öze Dönüş Dergisi
- Duyurular
- Öze Dönüş Kitaplığı
- Basın Açıklamaları
- Adıyaman Öze Dönüş
- Diyarbakır Öze Dönüş
- Bitlis Öze Dönüş
- Erciş Öze Dönüş
- Hakkari Öze Dönüş
- İzmir Öze Dönüş
- Makaleler
- Kahta Öze Dönüş
- Mardin Özedönüş
- Diğer Etkinlikler
- Mina Öze Dönüş Der
- Muş Öze Dönüş
- Öze Dönüş Mamoste Der
- Öze Dönüş
- Nurşin Öze Dönüş
- Tatvan Öze Dönüş
- Şırnak Öze Dönüş
- Van Öze Dönüş
- Yüksekova Öze Dönüş
- Tercüme / Analiz
- Haberler
ÖZE DÖNÜŞ DERGİSİ 6. SAYI ÖNSÖZ
Editörden
14 Eylül 2017 Perşembe 13:52
Bismillahilalim
Dergimizin altıncı sayısını siz değerli okuyucularla paylaşma imkânına bizi ulaştıran Rabbimize hamd u sena ederiz.
Öze Dönüş’ün altıncı sayısı, zaman itibariyle ramazan ayının başlarına denk geldiği için bu sayının kapak konusunu 'şehrüllah', Allah'ın ayı olarak adlandırılan oruca ayırdık. Ayrıca derginin mektebi olma çabası, siyasi konular kadar ibadi, irfani ve ilmi konularda da bilgi üretmesini gerektirdiği için orucu kapak konusu yapmayı tercih ettik.
Şehrüllah ve şiarüllah olan bu ay, maddenin cazibesine kapılan insana, madde ile mana arasında bir denge kurma olanağı vermektedir. Maddenin ve modern imkanların cezb edici gücü karşısında zayıflayan insana, maneviyatını güçlendirerek mukavemet etme imkânını sunmaktadır. Müminlerin deruni âleminde meydana getirdiği değişim ve devrimle onları biruni âlemdeki yıpratıcılığa karşı korumaktadır.
Gezegenimiz, teknolojik imkânlar sayesinde küreselleşmiş, globalleşmiş ve modern küçük bir köye dönüşmüştür. Küçük ama modern imkânlarla donatılmış bu köydeki insan, keşfettiği modern imkânların negatif yöndeki tesiri altındadır. İnsan, küçülen dünyada korumasız ve korunaksız hale doğru itilmektedir. Ramazan, modern imkânların maksatlı yanlış kullanımından kaynaklanan erozyon ve inhiraflara karşı manevi bir koruma ve korunak oluşturmaktadır.
Ramazan ayı, talim ve terbiye/öğretim ve eğitim ayıdır. Kur'an'ın bu ayda indirildiğinde kuşku yoktur. Tevrat, İncil, Zebur ve Sühuf gibi diğer büyük semavi kitapların da bu ayda indirildiğine dair rivayetler vardır. Yani ilahi öğretiler bu ayda nazil olmuştur. Vahyi bildirimlerin bidayesini oluşturan bu ay, sahih bilginin beşere ulaştırıldığı öğretim ayıdır. Öğretim, eğitimsiz sonuç vermez. Oruç, insanı terbiye eden, eğiten bir ibadettir. Oruç ile semavi kitapların indirilişinin bu ayda vaki olması, bu mübarek ayı talim ve terbiye ayı yapmıştır. Bu cihetle de ramazan ayı, Müslümanlar için koruyucu ve donatıcı bir aydır.
Bu ayın şuurunda olmak, bu ilahi imkân ve fırsattan yararlanma bilincini taşımak, bu bilinci taşıyıcılara çok şey kazandıracaktır. Kazanmak için imkânların ve fırsat eşitliğinin verildiği bu ayda kaybetmek, müminlere yaraşmaz.
Ziyafetüllah olarak da değerlendirilen bu ayda tüm müminlerin ilahi ziyafetten maksimum düzeyde istifade etmesini yürekten temenni ediyoruz.
Kapak konusu olan ilk dört yazı, (Zeki Savaş, Mehmet Taş, Ömer Faruk Demir ve Rukiye Akkuş'un yazıları) bu mübarek ayın içerdiği mana, mefhum ve imkânlara dairdir. Hayırlı amellere vesile olacağı umut edilir.
Molla Kemal Korkmaz'ın, sahabenin sözünün şer'i delil olup olamayacağıyla ilgili akademik makalesi, konunun ehli ve uzmanı olanlar için verimli bir çalışmadır.
Selim Kaval da hadislerin vürud sebebi üzerine ilmi bir makale kaleme almıştır. Hadis ile ilgilenenlerin istifade edeceği bir çalışmadır.
Bu tür ilmi çalışmalar, Öze Dönüş dergisinin mektebi bir dergi olma amacına yerinde katkı sunan çabalardır.
M. Şah Biten, sırat-ı müstakim ve İslam toplumunun hareketine dair bir çalışmayla altıncı sayıyı zenginleştirmiştir.
Nesip Hiçyılmaz, tefekkür ve marifet ağırlıklı yazısı ve kendine özgü şirin kalemiyle kıyama ve uyanışa davet eden bir yazıyla Öze Dönüş'e katkı sunmuştur.
Necmettin Karasu, çağımızın önemli bir problemini, teknolojik olanakların birey ve toplum üzerindeki olumsuz etkilerini gündem edinen önemli bir konuyu ele almıştır. Bu konuyu derinleştirerek devam edeceğini umuyoruz.
Molla Kemal Korkmaz, Nesip Hiçyılmaz ve Necmettin Karasu'nun altıncı sayıyla başlayan katkılarının devamını umut ediyoruz.
Erdal Açıkyol, Yavuz yılmaz, Nihat Gür, Orhan Göktaş, Hatice Kübra Baytap, Tuba Gömüş, Nurettin Çiftçi, Nemci Kaya, Turan Demiradam, M. Sıdık Marsak ve Şehvan Karakoyun'un yazıları ayrı ayrı değere sahiptir. Ön sözün sınırlarını aşacağı için tümünü muhtasar değerlendirme imkânımız olmuyor.
Öze Dönüş dergisine abone olanlara, onu alıp okuyanlara, dergiyi tanıtan ve dağıtanlara, görüş ve eleştirisini iletenlere, başarı ve takdir dileklerini sunanlara teşekkürü bir borç biliyoruz.
Yedinci sayıda siz değerli okuyucularla buluşmak umuduyla…
Öze Dönüş Dergisi sayı 6
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Öze Dönüş