- Öze Dönüş Hareketi
- Röportaj
- Öze Dönüş Dergisi
- Duyurular
- Öze Dönüş Kitaplığı
- Basın Açıklamaları
- Adıyaman Öze Dönüş
- Diyarbakır Öze Dönüş
- Bitlis Öze Dönüş
- Erciş Öze Dönüş
- Hakkari Öze Dönüş
- İzmir Öze Dönüş
- Makaleler
- Kahta Öze Dönüş
- Mardin Özedönüş
- Diğer Etkinlikler
- Mina Öze Dönüş Der
- Muş Öze Dönüş
- Öze Dönüş Mamoste Der
- Öze Dönüş
- Nurşin Öze Dönüş
- Tatvan Öze Dönüş
- Şırnak Öze Dönüş
- Van Öze Dönüş
- Yüksekova Öze Dönüş
- Tercüme / Analiz
- Haberler
"İLMİ VE SİYASİ TAHLİLLER"
Merhum Molla Mansur'un vefatından 18 yıl sonra 'İlmi ve Siyasi Tahliller' adlı eserinin 2. baskısı, Öze Dönüş Yayınevinden çıktı.
11 Ocak 2015 Pazar 11:27
Seydayê Molla Mansur, Hz. Peygamber(SAV) in “Âlimler peygamberlerin varisleridir” hadisinde ifade edilen, Peygamber varisi bir âlimdi. İlmi ile halisane amil olan, peygamber varisi olmanın sorumluluğu bilinci ile yaşadığını, onu tanıyan herkes teslim eder. Kürdistan medreselerinde yetişti.
Ümmetin durumunu zihnen ve kalben bütün ağırlığıyla hissetti. Peygambervari sorumluluğunun bir gereği olarak Ümmetin/Müslümanların genelde de insanlığın sorunlarını kendi derdi olduğu bilinci ile çözüm arayışındaydı. Yaptıkları ve yazdıkları bu sorumluluğunu hakkiyle ifa ettiğinin şahididir.
Yazdığı sınırlı sayıdaki makaleleri bu sorumluluğun bilincinde oluşunun bir tezahürüdür. Yakın yol arkadaşlarının ifadesi ile her makalenin bu anlamda bir arka planı vardı. Bu makalelerin yazımına şahitlik eden sayın Zeki SAVAŞ’ın söyledikleri önemlidir.
“…Geç başladı yazmaya ama pratiğin içinde başladı yazmaya. Farazi sorulara değil, bizzat yaşadığı sorunlara çözüm olsun, pratiğin içinde olanlar tarafından uygulansın diye birikimini yazılı olarak başladı paylaşmaya.
Başladı ama güvenli, rahat ve ferah ortamlarda değil, sorunlar yumağının kendisini kuşattığı, pratik sorunların çözümüne çare aradığı, güvenliğin olmadığı, kalemlerden mürekkep akıtarak akıllara hitap etmek yerine silahlardan kurşunlar atarak kalpleri korkutmanın tercih edildiği, sözün değil, silahın egemen olduğu bir ortamda başladı yazmaya. Molla Mansur’un az olan ama öz olan ilmi yazılarını anlamlı kılan belki de tasvir edilmeye çalışılan koşullarda yazılmış olmasıydı. Ameliyat sırasında öğrencilerine de ders veren bir doktor misaliydi onun yazma öyküsü….
Bu tahlilleri maziye ilişkin deneyimleri ve atiye ilişkin kaygılarla birleştirerek çok sayıda soru ve sorunla Molla Mansur’un kapısını çaldım. Çünkü bu soru ve sorunlarımızın şer’i bir çözüme ve cevaba ihtiyacı vardı. Bu sorulara cevabı, bu sorunlara çözümü şer’i temelde ancak kendisinin verebileceğine dair kanaatimi paylaştım.
Söz konusu makale (İslami Hareket Metodunun Usulü’l Fıkıh Açısından Tahlili isimli makale) işaret edilen değerlendirmelerin sonunda yazıldı ki, o bir başlangıç idi. Mezkur değerlendirmeler sonucunda İslami hareketin yüzleştiği sorunları gücümüz ve deneyimimiz oranında belirlemiştik.
Bu sorunlara İslam fıkhı ve hukuku temelinde çözüm olması umuduyla ilgili konuları tek tek ele alacaktı. Ne var ki,ilahi hesap, o programın idamesine izin vermedi. Sadece iki makale yazabildi. (İkinci makale İslami Hareketlerde Yapısal ve Kitlesel Sorunlar)… diğer makalelerininde içinde yaşadığı pratik sorunlarla ilgili arka planları vardı.
Örneğin cemaat konusuna ilişkin makalesini, bölgedeki İslami hareketlerden birinin kendini merkeze alması ve ötekilerini İslami cemaat dairesinin dışında görmesi ve bu görüşünü şiddet kullanarak dayatması sorununa şer’i temelde bir cevab ve çözüm olarak yazdı…
Mezheplerle ilgili yazısını, yine o dönemde medrese kökenli bir ekolün Şia aleyhinde propaganda yapması ve mezhebi meseleleri öncelemesi sonucu yaşanan ve muhtemelen yaşanacak sorunları önlemeye dönük ilmi ve esaslı bir cevab olarak yazdı. – Bu gün orta doğunun/İslam ümmetinin içinde bulunduğu vahşet hali göz önüne alındığında bu makalenin ehemmiyeti birkaç kat daha da artmaktadır- Bu türden makaleleri, o dönemde cari olan sorunların sağlıklı bir ilim ve bilgi eksikliğinden kaynaklandığını görerek kaleme aldı ve sorunların neşet ettiği teorik yanlışlığı düzeltmeyi amaçladı.
Bu makaleler reçete hükmündeydi ve uyulması halinde hastalıkları giderecek güce sahipti…
Molla Mansur’un kaleme aldığı makalelerin bir özelliği de zamana karşı dayanıklı, mazide(geçmişte) olduğu kadar atide(gelecekte) de müessir olmasıdır.
Ele aldığı konuların mahiyetindeki istimrar(devamlılık-süreklilik), analizlerdeki metodik yaklaşım ve konuların İslam Fıkhı temelinde delillendirilmesi gibi özellikler, mezkur kitabı(İlmi ve Siyasi Tahliler-Molla Mansur Güzelsoy) her dönemde başvurulacak kaynak haline getiriyor.”
Kitabın sonuna eklenen Mola Mansur’un “Tesellinamesi” ve “Siyasi Vasiyetnamesi”, hakkında söylediklerimizi ve yapılan tespitleri fazlasıyla hak eden bir âlim olduğunu tekraren teyid etmektedir.
Kitabın Adı : İlmi ve Siyasi Tahliller (İnsan Haklarından İslami Harekete)
Yazarı : Molla Mansur Güzelsoy
Yayınevi : ÖZE DÖNÜŞ YAYINEVİ
Yayın Tarihi : Aralık 2014 (2.BASKI)
Sayfa : 280 SAYFA
İletişim : 0536 851 92 43
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Öze Dönüş
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.