- Öze Dönüş Hareketi
- Röportaj
- Öze Dönüş Dergisi
- Duyurular
- Öze Dönüş Kitaplığı
- Basın Açıklamaları
- Adıyaman Öze Dönüş
- Diyarbakır Öze Dönüş
- Bitlis Öze Dönüş
- Erciş Öze Dönüş
- Hakkari Öze Dönüş
- İzmir Öze Dönüş
- Makaleler
- Kahta Öze Dönüş
- Mardin Özedönüş
- Diğer Etkinlikler
- Mina Öze Dönüş Der
- Muş Öze Dönüş
- Öze Dönüş Mamoste Der
- Öze Dönüş
- Nurşin Öze Dönüş
- Tatvan Öze Dönüş
- Şırnak Öze Dönüş
- Van Öze Dönüş
- Yüksekova Öze Dönüş
- Tercüme / Analiz
- Haberler
BASINA VE KAMUOYUNA
Kürdistan ve Türkiye coğrafyası tarihin her kesitinde farklı dil, din, mezhep, etnisite ve farklı görüşe ev sahipliği yapmıştır.
05 Mayıs 2015 Salı 20:15
Bismillahirrahmanirrahim...
Basına ve Kamuoyuna
Kürdistan ve Türkiye coğrafyası tarihin her kesitinde farklı dil, din, mezhep, etnisite ve farklı görüşe ev sahipliği yapmıştır. Şehirlerimiz düne ve bugüne ait, bunun sayısız işaretleri ile doludur. Ve yine tarihimiz “kendimiz” olarak, kendimiz dışındakilerle birlikte yaşamanın imkanını gösteren, adalet, insan hak ve onuruna yakışır komşuluklarımız birçok tarihi vesika ile vakidir. Dünyayı salt kendimiz için değil, kendimiz dışındakilerle birlikte yaşanabilir kılma gayret ve çabası, başta Peygamber Efendimizden (s.a.v.) olmak üzere bize bırakılan önemli bir mirastır.
Din olgusunun kendisi, bir ilahın/rabbin etrafında şekillenen anlayıştır. Bir dine mensup olmak, ona inanmak, kişiye belli sıfatlar ve sorumluluklar yükler. “Kişi” vasfı da ancak yüklendiği bu vasıflarla oluşabilir. Kişi kendini bir anlayışa veya dine ait/mensup hissediyorsa bu kendine dair söyleyecek sözü olmasındandır. Hz. Muhammed’in davetinin ilk zamanlarında etrafında köle ve kadınların toplanması bu gerçeği ortaya koyar. Kölenin efendi ile eşit olduğu kadının bir “mal” olamayacağı, tüm insanların bir tarağın dişleri gibi eşit olduğu gibi ifadeler de aynı zaman diliminde peygamber tarafından dile getirilmiştir.
Günümüzde gelişen kadın hakları savunuculuğu kadının salt kadınlığı üzerinden değerlendirdiği için, herhangi bir din ve anlayışın ona yükledikleri belli sıfatları görmezden gelebiliyor. Ancak din içinde kişi vasfı salt cinsiyet üzerinden değerlendirilmez. Bu yüzden ortaya konacak herhangi bir söylem ve eylemin, kadını ya da başka herhangi bir konuda ideolojik bakış açısının darlığından azade serdedilmesi gerekmektedir.
Toplum ve beraber yaşanılan her yerde insanlar aynı şeyleri düşünmek zorunda değildir ancak; toplumun tüm kesimlerine aynı mesafede olması gereken kurum ve örgütler, özellikle bir hizmet mekanizması olarak beledieye/ler mensup olduğu görüşün de ötesinde farklı mensubiyetleri de temsil ederler. Şehirde yaşayan herkesin olan belediye, bir grubun ideolojik söylemlerinin temsiliyetine soyunursa birlikte yaşam zedelenir, din ve inanç hürriyeti ihlal edilmiş olur.
Bu minvalde, Van İpekyolu belediyesi tarafından şehir merkezindeki Sanat Parkına, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) ‘in “ kadınlar size Allah’ın emanetidir” hadisi şeriflerine karşılık, “biz emanet değil, kadınız” pankartının asılmış olması şehirde yaşamakta olan herkesi üzmüş ve tepkilere neden olmuştur. Belediyenin bu konuda tahkir eden, ayrıştıran, ötekileştiren söylemini kabul edilemez bulduğumuzu belirtir, tüm toplumsal kesimlere karşı gerekli hassasiyetin gösterilmesini zaruri buluyoruz.
Van Öze Dönüş Derneği / Komeleya Xwenasî ya Wanê
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Öze Dönüş
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.