- Öze Dönüş Hareketi
- Röportaj
- Öze Dönüş Dergisi
- Duyurular
- Öze Dönüş Kitaplığı
- Basın Açıklamaları
- Adıyaman Öze Dönüş
- Diyarbakır Öze Dönüş
- Bitlis Öze Dönüş
- Erciş Öze Dönüş
- Hakkari Öze Dönüş
- İzmir Öze Dönüş
- Makaleler
- Kahta Öze Dönüş
- Mardin Özedönüş
- Diğer Etkinlikler
- Mina Öze Dönüş Der
- Muş Öze Dönüş
- Öze Dönüş Mamoste Der
- Öze Dönüş
- Nurşin Öze Dönüş
- Tatvan Öze Dönüş
- Şırnak Öze Dönüş
- Van Öze Dönüş
- Yüksekova Öze Dönüş
- Tercüme / Analiz
- Haberler
UYDURMA HADİSLERİN GÜNÜMÜZ İSLAM ANLAYIŞINA ETKİLERİ
Van Öze Dönüşte, bu hafta Davut TEKİN hocanın sunumuyla, Uydurma Hadislerin Günümüz İslam Anlayışına Etkileri konusunu dinledi.
21 Kasım 2015 Cumartesi 14:27
Van Öze Dönüşte, bu hafta Hadis ilminde doktora yapan Davut TEKİN hocanın sunumuyla , Uydurma Hadislerin Günümüz İslam Anlayışına Etkileri konusunu dinledi.
Davut hoca, hadislerin Tefsir, kelam ve fıkıh’ın ana kaynağı olduğunu dile getirdi.Bizler sünnet ve hadis derken ne anlıyor ve neyi kastediyoruz, bunu iyice incelmemiz gerektiğini söyledi.
Davut hoca, bizim buhari ve müslim’de önceki tarihlere ait yazılı bir kültürümüzün olduğu söyledi.
Hadis alimleri, hadis uydurmacılığının Hz.Osman’ın son dönemlerinde başlandığını, Hilafetin kureyşten olması gerektiğini dile getiren hadisi,kendisine delil olarak getiren Muaviyenin, Hz. Ali ile şavaşmaya delil saymıştır.
Davut hoca, Tenzibuş Şer’a isimli eserde 300 kişinin hadis uydurduğunu belirtmiştir ve bu listideki ilk beş kişi 30000 civarında hadis uydurmuştur. Hadis uydurma faaliyetinin merkezi olarak ırak göze çarpmaktadır. Bunun sebebinin ise kavim, aile,fırka , islam dinine hizmet amaçlı ve şahsi menfaat gibi nedenlerin olduğunu söyledi.
Davut hoca uydurma hadislere örnek olarak şunları söyledi: senenin veya haftanın belirli bir gününde kılınması gereken namazlarla ilgili tüm hadisler uydurmadır. Belli tarihlerde cereyan edeceği bildirilen hadisler, milletleri öven ve yeren rivayetler, mezhep imamları hakkındaki rivayetler, kelami mezhepler, şehirlerin fazileti, kabirler ile ilgili , Aşura günü ile ilgili ( oruç hariç ) sebze ve meyvelerle ilgili bütün rivayetlerin uydurma olduğunu dile getirdi. Bir hadisin uydurma olup olmadığını tespiti için önce isnadına bakılır ve isnadın güvenirliliği (sika olup olmadığı) Tabakat kitaplarından biyografisine bakılıp, ikinci olarak metinler karşılaştırılır ve metinler arası farklılıklar belirlenir, üçüncü olarak ise Kur’an ve sünnet ile karşılaştırılması gerektiğini söyledi.
Davut hoca, eserlerde sünnet ile ilgili peygamber efendimizin namaz kılması, oruç tutması gibi rivayetlerde sıkıntının olmadığını ancak; geçmişe ait meseleler ve geleceğe ait olaylarda ciddi sıkıntıların bulunduğunu söyledi.
Sunum sonrası Davut hoca arkadaşlardan gelen soruları çay eşliğinde cevapladı.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Öze Dönüş
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.