27 Aralık 2024
  • İstanbul9°C
  • Ankara2°C
  • Van1°C

İSLAM DÜŞÜNCE TARİHİNDE SELEFİLİK

Van Öze Dönüş bu hafta, Cafer Açar’ın sunumuyla İslam Düşünce Tarihinde Selefilik konusunu işledi.

İslam Düşünce Tarihinde Selefilik

13 Aralık 2015 Pazar 13:05

Cafer hoca sunumuyla ilgili şunlara deyindi;  Selef kelimesi öncelikler anlamına gelir, Müslümanlar ise Eshab, Tabiin ve Tebeii Tabiin dönemi için kullanmışşlardır. Günümüzde ise tabiri caiz ise savaşçı kesimlerin kullanması bu terimi tartışmaya açmıştır dedi.

Tarihsel süreç içerisinde Selefilik 4 aşamadan geçmiştir. Bunlar; Hicri 1. Asır Ahmet Bin Hanbel ile başlayıp metodolojik olan İbn-i Teymiye Abdullah Bin Vehhab  ile siyasi yönü olan selefilik. 19-20. Yüzyılda ortaya çıkan selefiliktir. Dedi.

Cafer Hoca; 20.yy selefiliği de farklı kollar olarak ortada görünmektedir. Ahmed Bin Hambel dönemindeki selefilik düşüncesi İslam’ın özünü koruma çabası içinde olan bir düşünceye sahiptir.

Bu dönemde meydana gelen gelişmelerde(olaylarda) en önemli mihne Kur’an’ın mahluk olup olmadığı tartışmalarıdır.

İkinci dönem İbn-i Teymiye ile başlayan dönemdir. İbn_i teymiye herkes tarafından Şeyhul islam olarak tanınan biridir. İbn-i Teymiye Ahmed bin Hambel’in talebelerinin kapalılığının aksine Filozoflara Yahudilere yazarak o kapalılığı bertaraf etmiştir.

İbn_i Teymiye Tasavvufun kurumsallaşmasına sert bir şekilde karşı çıkmıştır. Bununla birlikte Bid’adlere karşı da sert bir tavır sergilemiştir.

Üçüncü dönem Muhammed Bib Abdulvehhab’ın temsil ettiği dönemdir. O dönemde Osmanlı Hilafetine karşı savaş açmışlardır. 1924 te vahabile Hicaz’ı ele geçirmişlerdir ve bid’ad olarak nitelendirdikleri işlere karşı sert bir tavır takınmışlardır.

20. yy da ortaya çıkan cihadcı selefi guruplardan bazıları sayılacak olursa Boko Haram, El Kaide,  Taliban İşid gibi Örgütler sayılabilir dedi._dsc0007-004.jpg_dsc0009-004.jpg_dsc0012.jpg_dsc0013-001.jpg

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.