- Öze Dönüş Hareketi
- Röportaj
- Öze Dönüş Dergisi
- Duyurular
- Öze Dönüş Kitaplığı
- Basın Açıklamaları
- Adıyaman Öze Dönüş
- Diyarbakır Öze Dönüş
- Bitlis Öze Dönüş
- Erciş Öze Dönüş
- Hakkari Öze Dönüş
- İzmir Öze Dönüş
- Makaleler
- Kahta Öze Dönüş
- Mardin Özedönüş
- Diğer Etkinlikler
- Mina Öze Dönüş Der
- Muş Öze Dönüş
- Öze Dönüş Mamoste Der
- Öze Dönüş
- Nurşin Öze Dönüş
- Tatvan Öze Dönüş
- Şırnak Öze Dönüş
- Van Öze Dönüş
- Yüksekova Öze Dönüş
- Tercüme / Analiz
- Haberler
ÇAĞDAŞ İSLAM DÜŞÜNÜRLERİNİ KONUŞUYORUZ.
Mina Kadın Derneği olarak yeni dönem çağdaş İslam düşünürleri ve günümüz İslam sorunlarını ele alacağız. Seminer dizisi şeklinde gerçekleşecek çalışmamızın ilkini Betül Aydoğdu yaptı.

25 Kasım 2017 Cumartesi 20:23
Çağdaş İslam Düşünürlerini Konuşuyoruz.
Mina kadın derneği olarak yeni dönem çağdaş İslam düşünürleri ve günümüz İslam sorunlarını ele alacağız. Seminer dizisi şeklinde gerçekleşecek çalışmamızın ilkini Betül Aydoğdu yaptı.
Çağdaş dönemde modern algının rasyonel, seküler ve pozitivist duruşu İslam dünyasında da etkilerini göstermiştir. Bu etkileri ve doğurduğu sonuçları anlamak amacıyla ilk sohbetimizi yönetim kurulu üyemiz Betül Aydoğdu “Çağdaş Dünyada Din Konuşabilmenin İmkânı” başlığıyla ele aldı. Bu anlamda modern düşüncenin tektipleştiren ve dini özel hayata ve alana hapseden yapısını ele aldıktan sonra modernizme yapılan eleştirileri ve postmodern söylemin genel yapısını anlattı. Bu konuya dair şunları aktardı. “Bir düşünceyi, bir olayı anlamak onu öncelikle kendi dönemi ve tarihi içinde okumayı gerektirir. Tarihte ortaya çıkmış akımlar, düşünceler, krizler kendi zamanının nedeni veya sonucu olabiliyor. Bu da ele alınan her olayı bir önceki ile değerlendirme zorunluluğu yaratır. Postmodern durum ya da söylem konusunda da bu geçerlidir. Postmodernizm üzerine söz söylemek, ele avuca sığmayan durumu, sınırlarını belirleyememe problemi ve hiçbir kalıba uymama hallerinden dolayı zordur. Ancak her şeye rağmen onu dönemsel şartlar içinde her türlü ideoloji-dinsel söylemi mutlaklığına karşı geliştirdiği teoriler ve dinsel anlayışların bunlara getirdiği tepkileri anlamaya çalışacağız. Bu anlamda hiç kuşkusuz uğranacak ilk duraklardan biri modernizm ve onun din algısı olacaktır.” diyen Aydoğdu, modernizmin aksine çoğulculuğu savunan postmodernizm de üst söylemleri göreceli hale getirme ve hakikati bulanıklaştırma sorunuyla karşı karşıya bıraktığını belirtti. Bu yüzden dinler fundamentalıst, radikal veya ıslahçı yapıyla varlıklarını sürdürüp dönemin sorunlarına cevapları da bu düşünce tarzıyla verirler.
Mülahaza edeceğimiz ilk modern çağ islam düşünürü Cemaleddin Afgani olacaktır.
Not: Seminer dizisi 15 günde bir gerçekleştirilecektir.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Öze Dönüş
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.