KARATAŞ hocamız, Hac ve Kurban konusunda şunlara değindi.
İslam’ın beş temel rükünlerinden biri olan Hac; sözlükte yönelmek, ziyaret etmek anlamına gelir. Istılahta ise yılın belli zamanlarında, belli mekânlarda belli ibadetlerin yapılması anlamına gelen Hac ibadeti aynı zamanda manevi bir eğitim ve terbiyedir. Hac Menasiklerinden her biri varlık âleminin her şeyinin belli bir düzende gerçekleştiğini ve insanın da bu düzenin bir parçası olduğu şuurunu verir.
Müslümanların farlılıklarının ön plana çıktığı ve bu farklılıklardan ötürü birbirlerine düşüp birbirlerinin kanını akıttıkları bir dönemde, Müslümanları birleştiren, farklılıklarını değil müştereklerini ön plana çıkaran yegâne ibadetin ‘Hac’ ibadeti olduğunu vurgulayan Mehmet Zahir Karataş hocamız ‘Hac’ ibadetinin maddi ve manevi bir devrim olduğunu söyleyerek konuşmasına devam etti.
Her bir menasik’in maddi, manevi ve sosyal anlamı üzerinde duran hocamız daha sonra şekilsel ritüellerin ancak niyet ve ihlasla anlam kazanabileceğini, verilen Kurbanların etlerinin ve kanlarının Allah için bir anlam ifade etmediğini, asıl anlamlı olanın her konuda olduğu gibi bu konuda da takva olduğunu söyleyerek konuşmasını tamamladı.