Araştırmacı yazar Ahmet Kaya, araştırmacı yazar Fikri Amedi ve Suriyeli düşünür Cevdet Said'in konuşmacı olarak katıldığı program yoğun ilgi gördü.
Programda Öze Dönüş’ü tanıtan slayt gösterisi ve Platform Başkanı Ramazan Oruç’un selamlama konuşması sonrası tebliğlere geçildi. İlk tebliği sunan Fikri Amedi Kürtçe yaptığı sunumunda hem Kurdistan yerelinde hem de diğer İslam coğrafyalarında yaşanan şiddet hareketlerine değindi.
Başta Afganistan ve Cezayir örnekleri olmak üzere nerde İslam adına güzel bir örneklik ortaya konsa hemen gizli bir elin bunu sabote ettiğini, sonuçta insanın İslam adına anmakla utandığı durumların Müslümanlar eliyle sergilendiğini belirtti.
Daha sonra söz alan Ahmet Kaya geçmişinde şiddetin her türlüsünü yaşayan Amed kentinde böyle bir programın yapılmasının ayrıca bir anlamı olduğunu belirterek konuşmasına başladı.
Hz Peygamberin başta Hudeybiye anlaşmasındaki barış ve selametten yana tutumuna değinerek insanlara İslamı götürmede aradaki engellerin kaldırılmasının önemli olduğunu belirterek; savaş v.b. durumların ortadan kaldırılarak insanlara tebliğ edilmesinin olumlu neticelere götüreceğini belirtti.
Cevdet Said ise Arapça yapılan ve Türkçe’ye çevirilen konuşmasında; cihadın silah ile değil Kur'an ile olduğunu anlatarak, "Hak geldi batıl zail oldu." Batılın kafasını kopartın, batılı öldürün demiyor. Siz hakkı getirebilirseniz batıl zail olacaktır.
Bunlar çok derin anlamları olan sözlerdir, dedi.
Peygamber Efendimiz'in, hadisinde şiddeti bereketsiz bir yöntem olarak nitelediğini belirten Said, savaşın artık yöntem olmaktan çıktığını ve bu yöntemin dünyada suçlular ve kötü niyetli kimseler tarafından kullanıldığını söyledi.
Said, Japonya ve Cezayir'in ikinci dünya savaşında işgal edilen iki ülke olduğunu anımsatarak Japonya'nın gelişmiş ülke olduğunu ama Cezayir' in Fransa hegemonyasından kurtulamadığının altını çizdi.
Cevdet Said, şunları söyledi:
"Japonya teslim olmak zorunda kaldı. Yine Japonya gibi işgal edilen ülke Cezayir işgale silahlı direnişi tercih ettiği için 2 milyon insanı öldü. Buna rağmen Fransız hegemonyasından kurtulamadı. Hala seçimlerde Fransızlar etkili oluyor, hala halk kendi hür iradesi ile kendi iktidarını demokratik yöntemle belirleme aşamasına gelemedi, hala asker orada etkili ama Japonya kendi düşmanı olan Amerika'da en çok satılan arabaları üreterek en gelişmiş ülkelerden biri oldu. Akıllarını kullanarak, insani vasıflarını kullanarak ilerlemeyi başarmışlardır."