Abdurrahman hoca; Kur-an’ ı Kerim’ de eğitim ile ilgili kavramalara bakıldığında, 2, kavramın öne çıktığını, bunların Rab ve Fıtrat olduğunu söyledi.
Rab; Terbiye eden, yetiştiren, eğiten (İsra 24) anlamına geldiğini söyleyen Abdurrahman hoca, Rab kelimesinin bazı ayetlerde eğitim konusunu tavsiye ettiğini dile getirdi.
Abdurrahman hoca; İnsanı eğitmede yetkili olanın, İnsanı yoktan var eden ve onlar üzerine hükümran olan Allah olduğunu ve tek yetki sahibi olduğunu söyledi.
İnsanı, insan eliyle eğitmek gerektiğini, ama bunu yaparken eğitim faaliyetlerin tamamen vahyin ışığında olması gerektiğini, bir muvahhid Müslüman için bunun olmaz olmaz olduğunu, Aksi takdirde vahyin ışığından uzak olan bir eğitimin bir yap boz tahtası gibi olacağını ve sürekli değiştirilmek zorunda kalınacağını söyledi.
Abdurrahman hoca; İnsan şayet Allah’ın eğitim metodundan uzaklaşırsa hem kendini, hem de sorumlu olduğu insanları felakete sürüklemeye sebeb olacağını söyledi.
Fıtrat kelimesinin de kavramına değinen Abdurrahman hoca, Fıtrat’ın Yarmak, yaratmak anlamında fatır isminden türetildiğini, Alimlerin çoğunluğunun Kur-an da geçen “fıtrat” kelimesinin “İslam” manasına geldiğini belirtiklerini söyledi.
Abdurrahman hoca; İnsanın doğuştan fıtrat gereği temiz olarak doğduğunu, daha sonra çevre faktöründen ve gayri (fıtrati) islami bir eğitim den dolayı yanlış yollara düştüğünü ve böylece fıtratını bozduğunu söyledi.
Abdurrahman hoca son olarak; Allah’ın insana doğru yolu bulma ve kötülüğe karşı koyma iradesi ve imkanı verdiğini, insanın bu yolla nefsini ve fıtratı temiz tutarak her dünya hem de ahiret hayatında selamete ulaşacağını söyledi.